Slik får du et mer miljøvennlig bad

Både egne vaner og mer effektive produkter har mye å si for at badet skal bli mest mulig miljøvennlig. Det er først og fremst mange grep man kan gjøre i forhold til bruk av vann.

– Bruk dusjen istedenfor badekaret, og reduser temperaturen på dusjvannet litt. Skru av vannet når du sjamponerer og balsamerer håret, og ta en kortere dusj. Ikke la vannet renne når du pusser tennene, og skru ned litt på varmekablene, tipser prosjektleder i Hagenes Rørleggerfirma, Kjetil Hagenes.

Nye produkter er mer miljøvennlig

Å bytte ut den gamle dusjen, blandebatteriet og toalettet til nyere modeller er også med på å minske vannforbruket på badet.

– Først og fremst bør man skifte til sparedusj. Man kan også få montert et moderne servantbatteri. I et tradisjonelt servantbatteri renner det gjennom ca. 13 liter i minuttet, men hos nyere modeller er vannmengden redusert til 5,6 liter. Installasjon av et berøringsfritt servantbatteri er også en mulighet. Et godt tips er også å skifte toalett. Eldre modeller bruker ofte dobbelt så mye vann som nye.

Et annet miljøvennlig tiltak er å bytte varmtvannsbereder.

– De nye modellene er bedre isolert og har et varmetap som er 50 prosent lavere sammenlignet med de gamle. Velg ellers svanemerkede produkter når dusjvegger og baderomsmøbler skal byttes, anbefaler han.

Ventilasjon mot fukt og mugg

Lange dusjer og klestørking skaper mye fukt på badet, og kan bidra til skader og dårlig inneklima hvis man ikke har god ventilasjon. Luftfuktigheten kan måles med et hydrometer, som kan kjøpes i byggevarebutikker. Fuktigheten bør ligge på rundt 30–60 prosent.

– Normalt skal det ikke være vekstvilkår for muggsopp innendørs, men når overflatetemperaturer regelmessig faller under duggpunktet (den temperaturen hvor vandamp går over til væske), kan kondens føre til gode vekstbetingelser. God ventilasjon på badet er viktig for å få et godt inneklima, og for å unngå fuktskader og muggsopp, avslutter Hagenes.

4 TIPS TIL ET MILJØVENNLIG BAD

-Vær obs på eget vann- og energiforbruk.

-Bytt til nye produkter som sparer vann og energi.

-Velg svanemerkede produkter til dusjvegger og baderomsmøbler.

-Mål luftfuktigheten for å unngå fukt og mugg.