Renovering av bad Bergen.

Vurderer du å bygge eller pusse opp et bad selv? Da bør du kjenne dine evner og begrensninger. Det er nemlig mange ting du garantert kan gjøre selv, og noen oppgaver du kanskje kan gjøre. Og så er det noen jobber du bør overlate til en kyndig rørlegger – uansett hvor “handy” du er.

Hvis du er altmuligmann-typen, vet jeg at du gjerne vil gjøre noe selv for å pusse opp badet ditt. Så lenge du vet hva du gjør, kan du spare penger som ellers kan bli dyre. Her er en oversikt over hva du kan gjøre selv når du pusser opp badet ditt. I tillegg får du noen tips om når og hvorfor du bør søke profesjonell hjelp.

Start med en egenvurdering

Før du begir deg ut på badet, bør du gjøre en grundig evaluering. av deg selv. Vær ærlig og anerkjenne eventuelle begrensninger du har. Hvis du er avhengig av bekjente eller familiemedlemmer for hjelp, bør du vurdere dem på samme måte.

Tenk over hva du vil få igjen for å gjøre våtromsarbeid på egenhånd.

Vit at det er risiko og konsekvenser med å pusse opp badet ditt selv.

Du må være klar over at det arbeidet du gjør selv ikke gir hverken deg eller en fremtidig kjøper, noen garantier, godkjent dokumentasjon eller reklamasjonsrett. Altså ingen av de tingene du får når fagfolk gjør jobben for deg..

konsultere en rørlegger

Ofte ønsker ikke håndverkere å fortsette arbeid startet av ufaglært arbeidskraft. Dette er helt naturlig, tatt i betraktning at det må gis garanti for utført arbeid og brukt produkt. Så: Hvis du planlegger å utsette arbeidet, kan det være lurt å konsultere en rørlegger før du starter arbeidet. Da er rørleggeren i det minste klar over jobben du har tenkt til å utføre, gitt deg råd og er hakket bedre rustet til å takke ja til å hjelpe deg senere.

Dette kan du vanligvis gjøre selv ved oppussing av badet

Oppgavene som er oppført nedenfor er typiske jobber som mange gjør på egen hånd og kan spare litt arbeidstid. De presenterer heller ingen signifikante risikofaktorer. Forutsetningen er selvfølgelig at du mener du egner deg gjennom egenvurdering. Ellers er det meste faktisk risikabelt!

Før du begynner, må du vite at du har muligheten til å bare stenge av vannet på badet og potensielt tette til røret. Husk også at elektrikeren må koble fra strømmen til badet ved behov.

Noen av de enklere gjør-det-selv-oppgavene:

-Montere nye bademøbler – husk at det må være spikerslag bak veggen.

-Bytte ut badekar med dusjkabinett. NB! Gamle bad har ikke membran, derfor kan du ikke dusje rett på gulvet.

-Bytte toalettsete.

-Male vegger og tak. Bruk maling som er egnet for baderom.

-Montere knagger og andre enklere bruks- og pyntegjenstander.

-Bytte dør – pass på at det er lufting under døren.

-Montere vifte for avtrekk fra badet. Pass på at du ikke blåser luften fra badet ditt inn til naboen (gjelder spesielt i eldre blokker og leilighetsbygg).

-Koble til vaskemaskin.

OBS! Vær oppmerksom på at dersom du selv monterer baderomsmøbler, kroker osv. fritas rørleggeren fra ansvaret for å sørge for at mellomgulvet og annet arbeid holder. Hvis du slår hull i membranen, er den ikke lenger vanntett og fuktsikker. Da har du heller ingen garantier. Rådfør deg derfor med en profesjonell på forhånd her.

Skal du skru inn i veggen, må du også vite hva som er bak, da det kan være både vann- og strømførende ledninger her.

Flislegge badet selv?

Noen av dere kan savne elementer på denne listen om flislegging. I prinsippet er det ikke vanskelig å legge fliser, men det må utvises stor forsiktighet for ikke å skade membranen. For å sikre at våtromsnormen følges, anbefaler jeg at du ansetter en fagmann for dette. Du vil ikke nødvendigvis spare så mye penger ved å gjøre det selv, for du trenger tross alt mye materialer, gjerne litt godt håndverk. En fagmann kan gjøre jobben raskt og enkelt, og da kan du også spore tilbake dersom det oppstår utslipp.

Dette kan du kanskje gjøre selv ved oppussing av badet

Så blir det vanskeligere. Nå bør du være over middels handy, og kjenne litt til enkel bygningsteknikk. Vann og strøm for badet må kobles fra separat, for dette vil ta tid. Og du vil neppe være uten vann eller strøm i flere dager eller uker?

Mer avanserte gjør-det-selv-oppgaver:

Rive ned det gamle badet

Pigge opp gammelt gulv

Bygge opp igjen rommet fram til membran

Gipse og male tak

Sette inn og male dører

Enklere flislegging 

Dette bør eller må fagfolk gjøre ved oppussing av badet

Membranarbeider

Støpe gulv med varmekabler

Legge vanntette sjikt og smøremembraner

Rørarbeider som blir skjult i vegger og gulv

Skjøte rør

VVS-arbeider og spesielt koblinger som innbefatter vann under trykk

(utover det å koble til vaskemaskin og lignende)

Krevende flisarbeider

Alle elektriske arbeider

Arbeid knyttet til sluk

Av disse oppgavene er det kun det elektriske som ifølge loven kreves utført av fagfolk, men vanskelighetsgraden og risikoen for alvorlige konsekvenser ved feil på de andre oppgavene er høy. Overlat det til profesjonelle!  

Bruk av fagfolk sikrer verdiøkning og eventuell erstatning

Husk at alt arbeid som følger Våtromsnormen og er utført av fagfolk med dokumentasjon, øker verdien av boligen din. Gjør du mye arbeid på badet selv, eller får jobben gjort uten regning fra godkjent bedrift, er sjansen mindre for at du får noen særlig gevinst av oppussingen.

Dersom du vurderer å pusse opp badet, ta kontakt med oss så utfører vi en gratis og uforpliktende befaring og finner de beste løsningen for deg.