Hva koster renovering av bad?

Skal du renovere badet? Unngå å betale for mye og få rådene som sikrer at prosjektet holdes under budsjett.

Ønsker du pristilbud på prosjektet kan du enkelt fylle ut kontakt skjema nederst på denne siden og vi avtaler en gratis og uforpliktende befaring.

Hva innebærer en renovering?

Baderomsrenovering er kostbart. Kompleksiteten ved et bad gjør det til boligens desidert mest omfattende renoveringsprosjekt.

En totalrenovering av badet innebærer at hele rommet strippes ned til grunnen og bygges opp på nytt. Med andre ord er det både tidkrevende og kostbart. Her er det ikke snakk om å legge noen nye fliser eller å gi taket et strøk maling. Kravene til et moderne baderom gjør også at kostnadene blir vesentlig høyere enn i andre rom. En renovering er mye mer omfattende enn en overflateoppussing av badet, som typisk innebærer å legge flis-på-flis og bytte ut baderomsinventaret.

Badet er kanskje det rommet i boligen som har gjennomgått en raskest og størst utvikling. Det er ikke veldig mange tiår siden det var ganske vanlig med utedo mange steder. Og dusj eller badekar var i alle fall luksus. I dag stiller vi helt andre krav til badet. Selv om vi i snitt bruker mindre tid på badet enn noe annet sted i boligen, så vil vi ha en god følelse når vi er der. Det skal gjerne være romslig, lunt, ha varmekabler i gulvet og stor dusj eller et behagelig badekar. Kanskje begge deler.

Hvor mye koster renovering av bad?

Svaret på dette avhenger av mange faktorer som hvor stort er badet, hvilke type fliser du ønsker, hvilke baderomsinnredning vil du ha?

Vi ser at gjennomsnittsprisen for en renovering av bad ligger på ca 250.000 kr. De dyreste ligger derimot på over 500.000 kr. Det er med andre ord betydelige forskjeller i pris for et totalrenovert bad.

Det er en stor utgift og definitivt noe man må planlegge nøye før man går i gang med. I mange tilfeller representerer en totalrenovering av badet godt over 10 prosent av boligens verdi.

Mye som spiller inn

Det er stort sett det du ikke kan se som gjør baderomsoppussing dyre. Selve interiøret vil naturligvis drive opp prisen, men VVS, membraner, ventilasjon og elektriske anlegg er det egentlige utgangspunktet.

Det er vanskelig å sette et eksakt tall på prisen på et totalrenovert bad. Dette vil avhenge av mange faktorer. Tilstand, plassering og kompleksitet på eksisterende bad kan drive opp prisen. Badet er det eneste rommet i boligen som har strenge krav til membranmaterialet for å hindre fukt.

Det er her regelverket spiller inn, selv om du ikke trenger å gå gjennom noen byggesøknadsprosess. Det må understrekes at badet ikke er et rom hvor snarveier har en pris. Kostnadene ved å omgå formelle krav kan være høye. Når du skal selge boligen din, må du kunne bevise at badet er bygget etter spesifikasjoner. Hvis ikke, må du regne med en grei rabatt i totalprisen.

Bruk fagfolk på badet

Badet er heller ikke et rom som du totalrenoverer alene. Med mindre du har all nødvendig kunnskap og kompetanse, er baderomsoppussing forbeholdt fagfolk. Formelt er det bare elektriske systemer som ikke får forbedre seg selv, men rør og membraner er ikke noe man kan prøve uten å vite hvordan. En feil ved legging av membranen kan føre til at du må rive av hele gulvet igjen. Feil rørkoblinger i veggene kan bety at du må rive badet og tilstøtende rom dersom det oppstår en lekkasje. Og forsikringsselskapet vil ikke se med blide øyne på hjemmearbeid på badet. Derfor er det helt nødvendig å få inn fagfolk. Det er her Flesland Flis hjelper deg!

Hvor lenge varer et bad?

Mange som er klare til å ta grep på badet vil vurdere om det er behov for en totalrenovering, eller om overflaterenovering vil være tilstrekkelig. Overflateoppussing er imidlertid aldri en erstatning for en fullstendig oppussing. Vi fornyer overflaten for å få den til å se ny og fin ut.

Vi foretar gjerne en totalrenovering da det er et større behov. Før eller siden får alle badene en fullstendig makeover, men ofte går det tiår mellom hver gang. SINTEF bruker to begreper ved vurdering av levetid på et bad, foreslått brukstid og teknisk levetid. Teknisk levetid er den absolutt forventede levetiden til baderomskomponenter. Etter denne tiden vil enheten eller komponenten ikke lenger utføre sin funksjon og forventes å mislykkes.

SINTEF vurderer for eksempel den tekniske levetiden til et toalett til å være 50 år. Den anbefalte brukstiden er imidlertid omtrent halvparten. SINTEF selv anbefaler at du bør pusse opp badet ditt hvert 20.-30. år. Når du kjøper bolig bør du passe ekstra godt på, og hvis det har gått nesten 40 år på badet siden den siste store renoveringen, forvent store forbedringer. Da er det bare et spørsmål om tid før du må gjøre noe med det. Et så gammelt bad oppfyller heller ikke dagens krav til vann- og fuktsikring.

For eksempel bruker vi i dag mye lenger tid i dusjen enn før. Den har helt andre krav til dampsperrer og membraner enn det gamle badet.

Det er også viktig å være på vakt mot hjemmelagde løsninger. Mange bad har vært gjenstand for amatørrenoveringer og enkle løsninger. Et friskt strøk med fliser og noen vakre detaljer kan se veldig pent ut på overflaten, men uten skikkelig arbeid på bakken kan konsekvensene og kostnadene bli svært høye.

Siden mange boliger i Norge er bygget i tre, kan fuktskader på et bad få fatale konsekvenser og innebære mer enn en komplett baderomsoppussing. Derfor er det viktig å på nytt understreke viktigheten av å bære merkostnadene ved å bruke kvalifiserte fagfolk. Da kan du sørge for at badet er pusset opp som spesifisert og du kan bruke det hvis noe går galt etterpå. En stor andel av klagene knyttet til boligsalg involverer baderomsforbedringer som ikke ble utført riktig som spesifisert.

Når bør prosjektet gjennomføres?

En Totalrenovering av bad kan være dyr, ressurs- og tidkrevende. Så det er viktig å tenke nøye gjennom når arbeidet er best gjort. I de fleste tilfeller vil boligen være tilnærmet ubeboelig under oppussingsprosessen. Det betyr at mange velger å reise på ferie eller tilbringe tid med venner og familie mens oppussingen pågår. På denne måten kan du unngå å tråkke på arbeidernes føtter og unngå ubehaget ved å bo på en byggeplass. 

Varigheten av et baderomsrenovering er alt fra 2 til 6 uker avhenger av størrelse og kompleksitet, men det kan være greit å legge inn noe slingringsmonn.

Når det gjelder tidspunkt på året, så vil håndverkere ofte ha veldig mye å gjøre på våren og rett etter sommeren. Vintermånedene er ofte noe roligere, så innendørs-prosjekter kan med fordel ofte legges i månedene januar/februar for å få gode priser og entreprenørens fulle oppmerksomhet i gjennomføringen.

Dersom du har spørsmål eller vurderer å renovere ditt bad, bestill en gratis og uforpliktende befaring hos oss, så hjelper vi deg med å skape drømmebadet ditt.