Når bør du skifte ut vinduer og dører?

Hvis man planlegger å pusse opp, rehabilitere eller å etterisolere boligen, bør man også vurdere å bytte dører og vinduer. Vinduer som er mer enn 20 år gamle slipper ut ca 2,5 ganger mer varme enn nye vinduer, sier Johan Lyng, daglig leder i Vinduspesialisten.

Faresignalene en bør se etter

Tegnene på at det er på tide å skifte ut vinduene er ikke alltid så åpenbare, og dersom man utsetter å skifte vinduer for lenge, kan man risikere råte og en langt større jobb som naturligvis vil koste mer å utføre.

– Dersom strømregningene er vedvarende høye, kan vinduene være kilden til dette. Ved å kjenne etter om det trekker eller om det er kaldere når man står tett ved ruten, kan det bety at vinduet eller vindusrammen ikke isolerer godt nok. Da er det på tide å skifte vinduer, sier Lyng.

Vinduer som lekker vann er et annet faresignal en bør være obs på. Dersom det bare er noen dråper, er det lett å tenke at det kan vente. Jo lenger du venter, desto større er risikoen for alvorlige vannskader, og for at mugg begynner å trekke inn i vegger eller gulv. Plutselig blir et lite problem et veldig stort og dyrt problem.

Sist, men ikke minst bør en se etter kondens mellom vindusglassene. Dersom det er kondens mellom glassene er det punktert og det bør da byttes ut.

– Dobbeltsjekk at kondensen faktisk er mellom glassrutene og ikke på utsiden av glasset. Kondens på utsiden kan være irriterende, men er ikke skadelig for vinduet. Det viser bare at du har et vindu som isolerer godt. Dersom du ønsker å redusere den utvendige kondensen, kan du imidlertid bruke antidugg-glass, tipser han.

Vedlikeholdsfrie vinduer

Vinduspesialisten har god erfaring med vedlikeholdsfrie vinduer i PVC. PVC-vinduer krever ingen maling eller overflatebehandling av karmer – utover vask og eventuell polering om man vil beholde glansen. Beslag og hengsler må imidlertid smøres en gang eller to i løpet av året for å ha lang levetid.

Dersom man velger trevinduer er det viktig å velge en produsent som bruker kjerneved av saktevoksende trær – med tette årringer i treverket. Tette årringer gir et hardt treverk som motstår fukt og råte – og vil derfor ha vesentlig lengre levetid enn treverk fra hurtigvoksende trær. God overflatebehandling/maling er også viktig ved valg av trevinduer.

– Vi i Vinduspesialisten er stolt forhandler av norskproduserte trevinduer fra H-Vinduet Bauge. H-Vinduet bruker kjerneved, og god overflatebehandling på alle produkter. Dersom man vil minimere vedlikeholdet kan vi levere aluminiumsbelagte vinduer og dører, sier han.

Dører som er vest- eller sydvest-vendt kan være spesielt utsatt for sollys, som kan bryte ned treverket som bidrar til at det trekker til seg mer vann. Felles for både vinduer og dører er at godt vedlikehold forlenger levetiden.

– Alle ønsker litt omsorg, så hvis man regelmessig oljer, maler, vasker bort skitt og smuss og passer på at vinduene og dørene kan åpnes og lukkes uten problemer, kan man ha de dobbelt så lenge, avslutter Lyng.