8 ting du må vite når du skal pusse opp badet

Tenker du på å pusse opp badet ditt? I denne artikkelen deler vi vår erfaring om hvordan du kan gjennomføre et vellykket prosjekt. Ikke gå glipp av råd om hvordan du kan spare penger og holde prosjekter i rute.

Oppussing av bad

Mange drømmer om å pusse opp badet sitt. Kanskje du nettopp har flyttet inn i et nytt hjem og det eneste som mangler er det perfekte badet? Kanskje familiens vekst har ført til en endring i baderomsbehovet? Kanskje trenger badet ditt som du har hatt i årevis bare en makeover. 

Uansett årsak til oppussing, kan det å komme i gang virke som et forvirrende prosjekt for den ufaglærte, og det kan være vanskelig å vite hvor man skal begynne. Her finner du 8 nyttige tips for implementering, og ting du bør vurdere før og under prosjektet.

Et bilde som inneholder vegg, innendørs, interiørdesign, gulv

Automatisk generert beskrivelse

1. Finn ut hva slags type oppussing det er behov for

Bad er blant de dyreste rommene å pusse opp, så det er lurt å sette seg inn i hvilken type oppussing du trenger først. Vi skiller gjerne mellom helrenovering, eller fullrenovering, og overflaterenovering. Det siste kan for eksempel bety at det eneste du ønsker å gjøre er å legge ny flis over gammel flis og montere nye baderomsmøbler. 

Denne typen baderomsoppussing er rimeligere (typisk 50 000 til 100 000 kr). Hvis budsjettet for eksempel er litt høyere, har du også mulighet til å endre dusjløsningen. I den dyrere enden er det full oppussing, som vanligvis går ut på å rive alt på eksisterende bad og deretter bygge om rommet fra bunnen av, gjerne et tilbygg (200.000 kr og oppover).

Hvis badet ble bygget lenge før du flyttet inn, vet du kanskje ikke tilstanden til rørleggerarbeid og avløp før gulvene er renset. Uansett er det lurt å sette av et prosjekt i budsjettet for å oppdatere det. Generelt bør du vurdere å oppdatere rørleggerarbeidet og avløpet ditt hvis nåværende rørleggerarbeid og avløp er mer enn 10 til 15 år gamle.

Et bilde som inneholder vegg, innendørs, baderom, Badarmatur

Automatisk generert beskrivelse

2. Finn ut av hva dere trenger på deres nye bad

Når du pusser opp et bad, bør du først vurdere dine behov for det nye rommet. Sett gjerne opp en prioritert ønskeliste. For eksempel, på et familiebad, bør du sannsynligvis foretrekke to servanter. Har du små barn kan det hende du trenger plass til stellebord, stellebøtte e.l. Ved midlertidige behov som disse kan det være lurt å se etter alternative løsninger, det vil si at du slipper å gjøre permanente endringer i planløsninger etc. for å få plass til noe du bare trenger for en liten stund.

3. Sett dere inn i hva som er drivere av pris på baderomsoppussing

I tillegg til ønskelista over behov vil selvsagt budsjettet ha mye å si for planlegging og hustype. En stor driver for baderomsoppussingspriser er ofte standarden på elementer som baderomsmøbler, inventar, vasker og eventuelle benkeplater. Høyere standarder betyr høyere priser. Fliser er generelt ikke en stor prisdriver, med unntak av fliser i naturstein som marmor, som er litt dyrere. Størrelsen på badet avgjør selvfølgelig også hvor mye oppussingen koster. Det er imidlertid enkelte ting du ikke kan se (VVS, elektro, membraner) og de kan være de største kostnadspostene, men disse kan du påvirke selv i mindre grad.

Du må gjerne velge materialer og produkter til din baderomsoppussing selv, selv om noen entreprenører har gode avtaler med utvalgte leverandører. Hvis du bare trenger det som er absolutt nødvendig, tilbyr noen baderomsentreprenører pakker som inkluderer basisprodukter.

Mange håper å ha en luksuriøs og ekslusiv SPA-følelse når de innreder. I et lite rom som et bad, trenger du ikke å betale dyrt for det. Ved hjelp av flere strategisk plasserte designelementer og et utvalg eksklusive materialer kan du heve helhetsinntrykket betraktelig.

Det kan også være lurt å prioritere gode tekniske løsninger når det gjelder ventilasjon, varme og lys. Med gulvvarme og glamorøs belysning er det lettere å oppnå en luksuriøs følelse.

Et bilde som inneholder vegg, innendørs, interiørdesign, badekar

Automatisk generert beskrivelse

4. Tenk nøye gjennom planløsning

Kan du kombinere badekar med dusj? Ønsker du en stående servant, eller en benk under servanten for oppbevaring? Ønsker du en plassbesparende dusjoppbevaringsløsning?

Enten du utvikler planene alene, eller bestemmer deg for å ansette en interiørarkitekt, lønner det seg å grundig vurdere de ulike alternativene du har før du overleverer plantegningene til entreprenøren.

En av de viktigste tingene å vurdere når du bestemmer deg for en planløsning er lagringsplass. De fleste ønsker et bad uten synlig rot og en ren overflate.

Vurder nøye plassen for hvor du skal plassere alt. Håndklær, hårfønere, produkter og kanskje skittentøy. Generelt bør du sørge for minst like mye lagringsplass som du har i dag.

I mellomtiden kan et lite rom som et bad fort føles overmøblert og trangt. Sørg for å ha litt gulvplass for å bevege deg rundt.

Heldigvis finnes det mange smarte løsninger for å maksimere plass på mindre områder. Trenger du hjelp til å finne slike løsninger, eller ønsker å bygge noe for deg, er det best å ansette en interiørarkitekt.

5. Tenk tidløshet og holdbarhet

Uansett om du planlegger å selge i nær fremtid eller ikke, er det lurt å tenke på at et bad skal se mer eller mindre moderne ut om fem til ti år. Hvis du er solgt eller lei av fargene og løsningene du har valgt, kan du her se hvordan du kan unngå å bruke penger på ytterligere oppussing av badet.

6. Lag skriftlig kontrakt og utarbeid en fremdriftsplan med entreprenøren

Etter at du har valgt en entreprenør for å pusse opp badet ditt, er det på tide å skrive en kontrakt. Å skrive en klar og detaljert kontrakt er viktig for å unngå uforutsette kostnader og misforståelser. Vi anbefaler Forbrukerrådets kontraktsmal for kjøp av håndverkstjenester. Disse finner du her.

Du bør også sette deg ned med entreprenøren og skrive en mer detaljert tidsplan før du starter. En tidsplan bør inneholde spesifikke milepæler som du bruker som en sjekkliste for å sikre at byggingen er i rute.

Et bilde som inneholder vegg, innendørs, interiørdesign, vask

Automatisk generert beskrivelse

7. Ikke ta på deg personlig innsats utover dine evner og kompetanse

Badet er et rom som bør være forbeholdt fagfolk. Det er mye som kan gå galt her, som kan få kostbare konsekvenser.

Mesteparten av arbeidet er innen tekniske fag (elektro, VVS, ventilasjon) og vanskeligere jobber som flislegging og membran. Dette bør overlates til fagfolkene. Ønsker du å bidra kan du være med å fjerne eller kjøre vekk materiale.

Dersom du bestemmer deg for å gjøre noe arbeid selv, er det også ditt personlige ansvar å sørge for at arbeidet utføres i henhold til gjeldende våtromsforskrifter og FDV dokumentasjonskrav. Uansett bør du involvere en entreprenør eller rørlegger tidlig i prosessen for å få en fagpersons mening om hva du kan gjøre selv og hva du må gi opp.

Et bilde som inneholder vegg, innendørs, interiørdesign, skap

Automatisk generert beskrivelse

8. Gå sluttbefaring og få tilsendt dokumentasjon

Når du skal pusse opp eller pusse opp et teknisk krevende rom som et bad, er det viktig å gjøre en grundig sluttkontroll. Lei gjerne inn en ekstern ekspert for å gjennomføre sluttbefaringen sammen med deg. Vanligvis holdes siste del av kontraktssummen tilbake til du er sikker på at alt er i orden og eventuelle mangler er rettet.

Til slutt må du også sørge for å motta alle nødvendige dokumenter og dokumenter. Det er viktig å ha det tilgjengelig, for eksempel for salg, vedlikehold eller videre oppussing.

Har du spørsmål eller vurderer å pusse opp badet ditt? Kontakt oss for en helt gratis og uforpliktende befaring. Så hjelper vi deg med å skape ditt drømmebad!