Flisetrender 2019

– Det er mye steinetterligninger som marmor, limestone og Ceppo Di Gre, som er en spesiell italiensk steintype. I tillegg er det mye fliser med terazzomønster, trestruktur og industrielt betongpreg, sier Frank Næss, butikksjef i Bergersen Flis Bergen.

– Metalliske overflater er også i vinden. Volumet er fortsatt 30×60 og 60×60, men store format som 80×80 og 60×120 blir stadig mer populært, sier Næss.

Marmor i storformat var også en stor del av trendbildet i fjor, men det som tydelig skiller 2019 fra 2018 er at marmoren fremstår med mye mer spill og kraftigere årer med flere farger. I år skal det være bruntoner i marmoren og sort marmor med distinkte hvite årer.

Trendene kommer fra Europa

Når det gjelder flisetrender henter Norge mye av sin inspirasjon fra sørlige strøk, og det tar gjerne seks måneder til to år før trender når Norge.

– Italia er uten tvil det ledende landet på nye flisetrender. De henter igjen mye av sin inspirasjon fra italiensk motebransje og natursteinsbransje, sier Næss.

Mer farger

Tidligere var det populært med hvite fliser på badet, men dette har snudd de siste årene. Mørke bad med natursteinslook har fått et godt fotfeste allerede. I tillegg kommer mer innslag av farger.

– På badet er det mye stein- eller betong-etterligninger, gjerne med samme flis på både vegg og gulv Det er mer farger enn på lenge, spesielt farger som petrol, oker og naturgrønne nyanser er i skuddet. Men de aller fleste går fortsatt for lyse toner som man finner i for eksempel limestone og grånyanser i betong, sier han.

Fliser for alle rom

Fliser er ikke det det engang var, ny teknologi har ført til at fliser nå kan ha stor variasjon i formater og utrykk enn tidligere. Nå bruker vi fliser i flere rom, og vi trekker materialer rundt om i huset. Man kan for eksempel bruke tre- eller steinfliser på kjøkkengulvet i stedet for parkett og fliser på vegger i andre rom i huset i ulike former som utsmykking. Fordelen er at de er mer slitesterke og er lettere å rengjøre. De krever dermed mindre vedlikehold.

– Vi bruker mer flis enn før, men vi er allikevel ett av landene i Europa som bruker minst flis. Vi ser at mange velger å gå for samme stil i gangen som på badet, men kanskje i et annet format og annen nyanse. Stadig flere velger også flis på stue/ oppholdsrom der de velger store formater som gir rene flater og fuger. Dette var ikke så vanlig tidligere, sier Næss.

På kjøkken og rundt ildsted er folk ofte mer vågale.

– Her velger mange stavmosaikk, fiskebeinsmønster eller heksagon. Og noen velger litt spreke farger på kjøkkenet som oker og grønt, sier han.

Nordmenn bruker ikke bare fliser inne i huset. Flisetrenden har også inntatt uteområdet.

– Vi bruker stadig mer fliser utendørs, og her ser vi at 2 cm flisene på pidestaller tar mer og mer over for tradisjonelle terrasser bygd av tre, avslutter Frank Næss.